KAPCSOLAT

Gyöngyösi iroda: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

Mobil: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

A BÖRZSÖNY REJTETT TITKAI

 

Nagybörzsöny: Bányász templom- Magfaragó műhely- Csipkefaragó- Vízimalom- Ebéd- Nagybörzsönyi erdei vasút- Nógrádi vadaspark traktoros körsétával


A BÖRZSÖNY REJTETT TITKAI

Nagybörzsöny: Bányász templom- Magfaragó műhely- Csipkefaragó- Vízimalom- Ebéd- Nagybörzsönyi erdei vasút- Nógrádi vadaspark traktoros körsétával 

2023 május 28 Pünkösd vasárnap

Részvételi díj: 10.500ft

Egyéb költség:

Bányász templom+ tárlatvezetés: 400ft

Szent István templom+ tárlatvezetés: 400ft

Csipkefaragó műhely: 800ft

Vízi malom: 600ft

Erdei vasút:

Felnőtt: 1600ft

4-16 év közötti gyermekek, nappali tagozatos diák, 65 év feletti nyugdíjas: 1300ft

Nógrádi Vadaspark+ Traktoros körséta:

Felnőtt: 3000ft

Gyermek: 2500ft

Ebéd szervezés alatt!

Program:

Utazás rövid pihenővel Nagybörzsönybe! Nagy­börzsönybe érkezünk, ahol friss erdei levegő és csodálatos látvány fogad bennünket. Kísérőnkkel meg­tekintjük a román és gót stílusban épült bányásztemplomokat, a Szent István templomot. A nagybörzsönyi Bányásztemplom építése a XIII. század közepére tehető, ekkor egy kisebb hajóból és egyenes záródású szentélyből állt. A jelenlegi hajó jelentős szakaszai, a diadalív alsó része és a szentély északi oldala ebből a korból származik.

A nagybörzsönyi Szent István-templom román stílusban épült, falai barnásvörös trachit kőből készültek. Szentélye keletre néz, bejárata a déli oldalon található. A főpárkány tükreinek különlegessége a 19 tatár feje. A fejek a faluba betörő és legyőzött tatárokat szimbolizálják, elrettentésül is a tatároknak, hogy hasonló eset ne következzék be újra.

Következő állomásunk egy igazi csipkefaragó mester műhelyébe tekinthetünk meg! Új látvánnyal bővült a településünk kínálata. 2008.május 1 el megnyitotta kapuit Kókai Géza szépművészeti fafaragások kiállítása. Országosan szép egyedi munkák. A kiállítás a Széchényi utca 3 szám alatt tekinthető meg.

Halasi Csipkeszerű faragások kiállítása Nagybörzsönyben. Diófából készült zsűrizett alkotások, igényesen kivitelezett szép kompozíciók.
Szépen ábrázolt ornamentális motívumok. Technikailag mívesen megoldott egyedi alkotások. Autodidakta.Világviszonylatban is egyediek.

Majd egy Magfaragó mesterrel ismerkedhetünk meg! A mester gondolatai....

Nagybörzsöny számos látnivalója új érdekességgel bővült. Martin Balázs magfaragó vagyok, örömmel jelentem be, hogy műhelyem megnyitotta kapuit! A gyümölcsmagok faragása egy mára már csaknem elfeledett ősi mesterség. A nyitott műhellyel és az abban berendezett kiállítással szeretném életben tartani ezt a hagyományt. A kedves érdeklődők a faragás folyamatába is betekintést nyerhetnek.

Majd átsétálunk a Vízimalomhoz! A főtértől két perces sétára található az evangélikus templom szomszédságában az Antal-féle műemlék vízimalom.
Az 1570. évi török összeírásban Börzsönyben két malmot írtak össze a mohamedán adószedők. Forrásaink szerint az 1700-as években több molnárcsalád is élt a településen.

Majd ebédelünk!

Ebéd után felszállunk a Nagybörzsönyi erdei vasútra! A Kisirtás–Nagyirtáspuszta közötti tolt menetű, ún. csúcsfordítós szakasz egyedülálló Magyarországon, de világviszonylatban is ritkaságnak számít, ezért 2000 óta műemléki védelem alatt áll. A Nagybörzsöny – Nagyirtáspuszta 8 km hosszú vonalszakasz 2013. 07. 01. óta a Nemzeti Vagyon részét képezi.

A vonatozás után buszra szállunk! Utolsó állomásunk a Nográdi Vadaspark! A Nógrádi Vadaspark a Börzsöny lábánál, mintegy 50 kilométerre északkeletre fekszik Budapesttől. A park 110 hektáron terül el, mely egyéni tulajdonban, családi gazdálkodás keretein belül működik. Rohanó világunkban családi gazdaságunk megteremtette a természethez visszavezető utat a Nódrádi Vadaspark képében.

Napjainkban már mindenki igénye szerint betekintést nyerhet az afrikai, ázsiai, vagy akár dél-amerikai állatok életébe, de csekély információval rendelkezünk a világhírű magyar vadállományról. Ennek a hiányosságnak a pótlására hoztuk létre a Nógrádi Vadasparkot, ahol természetes élőhelyén szemlélhetőek meg a fenséges gímszarvasok, a dámvadak viselkedése, a muflonkosok vad összecsapásai és a vaddisznó családok vidám csörtetése.

A vadállományon kívül találkozhatnak a gazdaság területén élő háziállatokkal (macskákkal, kutyákkal, lovakkal, birkákkal, szamarakkal, marhákkal) és gondtalanul élvezhetik a természet közelségéből áradó nyugalmat. Traktoros körséta alkalmával bemutatjuk az erdei életközösséget, gím és dámszarvasainkat, muflon nyájunkat, vaddisznó kondánkat.

Majd indulás haza!

Az út min. 40 fő részvétele esetén indul!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk! A program rossz idő esetén is egész napos!

Képek forrása:

-Szent István templom, Erdei vasútállomás, Vizimalom Nagybörzsöny https://ilovedunakanyar.hu/dunakanyar/nagyborzsony/

-Nógrádi vadaspark http://www.nogradivadaspark.hu/kepek_a_vadasparkrol

vissza