KAPCSOLAT

1106 Budapest Tárna u 1-3 -Ideiglenes címünk, míg új irodánk elkészül

Mobil iroda: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

NYITVA TARTÁS: Hétfő-Péntek: 9:00 - 17:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Megnyitjuk Gyöngyösi fiókirodánkat
Cím: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

BAJNAI KASTÉLY- ZSÁMBÉK ROMTEMPLOM-EBÉD- LÁMPAMÚZEUM- SZENT VENDEL HÁZ

 

2022. március 14 hétfő /Ünnep/


BAJNAI KASTÉLY- ZSÁMBÉK ROMTEMPLOM-EBÉD- ZSÁMBÉKI LÁMPAMÚZEUM- ZSÁMBÉKI SZENT VENDEL-DOMBORMŰVES NÉPI LAKÓHÁZ!

 

NEM KELL VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY!!!!!

 

2022. március 14 hétfő /Ünnep/

 

Részvételi díj: 8000ft

Egyéb költség:

Bajna kastély+ idegenvezetés:

Felnőtt: 3100ft

6-26 év közötti fiatal
62. életévét betöltött látogató: 2200ft

70 év felett, pedagógus, mozgássérültek: 700ft

Zsámbéki romtemplom+ idegenvezetés: 600ft

Zsámbéki lámpamúzeum: 600ft

Zsámbéki Szent Vendel ház+ idegenvezetés: 600ft

Ebéd hamarosan, szervezés alatt!

Program:

Utazás rövid pihenővel Bajnára! A kastélyt 2018 és 2021 között újjávarázsolták ezt a hazai viszonylatban is ritka klasszicista remekművet. A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. A lélegzetelállító lovaskalandjairól híres gróf a legenda szerint egy alkalommal saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületben is gyakran lovon járt. A megszépült főépület új, élményalapú, interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. A kastély későbbi örököse, Metternich-Sándor Paulina is apja nyomdokaiba lépett hírnévszerzés tekintetében: ő diktálta a divatot a 19. századi Párizsban, divatklubot alapított Bécsben, Richard Wagner neki ajánlotta egyik darabját, és Edgar Degas is megfestette őt. A dámák utánozták öltözködését, kifinomult stílusát. A bajnai kastély felújított termeiben beleshetünk Paulina elegáns ruhatárába is.

A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. Az 1970-es években úgy mentették meg a pusztulástól ezt a hatalmas mennyezetképet, hogy aprólékos munkával teljes egészében leválasztották a beázott födémről. A restaurált alkotás több mint 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére. Érdemes megcsodálni ezt a remekművet, amely napjainkban is abban a formájában látható, ahogyan az Ördöglovas is látta.

A kastély látogatása után folytatjuk utunkat Zsámbékra! Itt megtekintjük a Romtemplomot! A középkori magyar építészet egyik legszebb emléke a XIII. sz. első felében épült, francia hatásokat tükröző, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő monostortemplom romja. Kezdetben a premontre-iek, Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött. 1475-ben átépítették, de a törökellenes harcok során súlyosan megrongálódott. 1754-ben újjáépítették, de a kegyelemdöfést az 1763. évi földrengés adta, az egyik torony sisakja és több fala is ledőlt, köveinek nagy részét a helyiek elhordták. Igen korán, 1889-ben történt az első nagy helyreállítási munka, Möller István vezetésével. A munkák során, az akkori gyakorlattól eltérően nem építették vissza az épületet, hanem elsősorban állagmegóvást végeztek. A déli mellékhajó apszisát, a főhajó négy félköríves ablakát viszont rekonstruálták, a templom kevésbé reprodukálható részeit jelzésszerűen téglával pótolták, de több helyen statikai megerősítés céljából is hozzáépítettek téglából.

Majd ebéd!

Ebéd után átsétálunk a lámpa múzeumba! A Lámpamúzeum, Borus Ferenc kitartó gyűjtő és restaurátor munkájának köszönhetően jött létre. A páratlan gyűjtemény mára világhírnek örvend. A gyűjtés az 1960-as évek elején kezdődött. Eleinte saját szoba - konyhás lakását díszítette gyűjteményével. Borus úr gyakran kölcsön adta lámpáit a filmgyárnak így a lámpák kölcsönzési díjából tudta tovább bővíteni a gyűjteményt. 1980-ban költözött a kiállítás egy 19. századi három szobás parasztházba ahol jelenleg is várja látogatóit. A technikai fejlettségnek megfelelő és az adott kor ízlését híven tükröző világítási eszközökből,- mécsesekből, gyertyatartókból, lámpákból - nyújt pompás ízelítőt a lámpamúzeum megközelítőleg 1100 tárgyra bővült gyűjteménye.

A kiállítás egyedülálló az egész világon:
1995-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe
1980-ban tagjai közé választotta az amerikai Nemzetközi Lámpaklub
1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumi Társaság.

Utolsó állomásunk a Zsámbéki Szent Vendel Domborműves ház!

Zsámbék egyik legrégebbi lakóháza, melyet a környék egykor leggazdagabb állattenyésztője, Melchior Keller építtetett 1740 körül. Nevét a homlokzaton található, a pásztorok védőszentjét, Szent Vendelt ábrázoló nagyméretű domborműről kapta. Különleges, kézzel festett bútorok, viseletek, használati tárgyak elevenítik fel a sváb népművészetet és a korabeli zsámbéki élet mindennapjait.

A helytörténeti gyűjtemény 1992-ben nyílt meg civil kezdeményezésre. Kezdetben kulcsos házként működött, 2011-től a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár gondozza. Az egykori Szent Vendel-ház szobáiban a festett vagy éppen különleges technikával készült bútorok a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot idézik.

Majd indulás haza!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Az út min. 35 fő részvétele esetén indul!

 

 

Képek forrása:

Bajna Sándor-Metternich kastély:  https://bajnaikastely.hu/wp-content/uploads/2021/11/DJI_0042-2-scaled.jpg

Zsámbék lámpamúzeum: https://mizsambekunk.hu/images/pages/lampamuzeum_betekinteshez_2.jpg

Zsámbék Szent Vendel ház https://mizsambekunk.hu/images/pages/tajhaz_betekinteshez_2.jpg

 

vissza