KAPCSOLAT

1106 Budapest Tárna u 1-3 -Ideiglenes címünk, míg új irodánk elkészül

Mobil iroda: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

NYITVA TARTÁS: Hétfő-Péntek: 9:00 - 17:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Megnyitjuk Gyöngyösi fiókirodánkat
Cím: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

CSÓKAKŐI VÁR- GÁNT BAUXITFÖLDTANI PARK- OROSZLÁNY SZLOVÁK TÁJHÁZ- KAMALDULI REMETESÉG

 

2022 április 02 szombat
NEM KELL VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY!

 

CSÓKAKŐI VÁR- GÁNT BAUXITFÖLDTANI PARK- OROSZLÁNY SZLOVÁK TÁJHÁZ-EBÉD- KAMALDULI REMETESÉG OROSZLÁNY!

NEM KELL VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY!

2022 április 02 szombat

Részvételi díj: 10500ft

Egyéb költség:

Csókakői vár+ Tárlatvezetés: 300ft

Gánt Bauxitföldtani park+ Tárlatvezetés:

Felnőtt: 1600ft

Nyugdíjas-Diák: 1100ft

Szlovák tájház: 200ft

Kamalduli remeteség+ Tárlatvezetés:

Felnőtt: 2900ft

Nyugdíjas-Diák: 1900ft

70 év felett: 400ft

Fogyatékkal élő: 400ft

Közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal: 400ft

Van lehetőség ebédelni a Szlovák tájházban, ez nincs benne a részvételi díjban!

Jelentkezéskor kérjük jelezze, hogy szeretne-e ebédelni!

Ára: 1200ft Gulyásleves+2db lekváros bukta

Program:

Utazás rövid pihenővel Csókakőre! Itt helyi idegenvezető segítségével megnézzük a várat! A Vértes déli letörésének kis szirtjén álló impozáns, gótikus vár már messziről szembetűnik a Győr és Székesfehérvár közti forgalmas útról. A tatárjárás után épült ide Csókakő vára a stratégiailag rendkívül fontos út ellenőrzésére, ez az út a híres „Fehérvárra menő hadi út”, a tihanyi apátság alapítólevelében szerepelt legelső magyar nyelvű írott emlékünk.

Az omladozó vértesi végvárak közül Csókakő az egyetlen, amely nem az erdők sűrűjében bújik meg, hanem a hegység peremén, szőlőskertek között meredezik a ma is elevenen élő kis falu fölé. A várhoz táblákat követve gyalog egy szerpentinúton 15 perc alatt sétálhatunk fel.

A vár látogatása után folytatjuk utunkat Gántra! Itt helyi Tárlatvezető segítségével körbejárjuk a parkot! Magyarország legapróbb kistája ad otthont a Gánti Bauxitföldtani Parknak, ahol egy 13 állomásos tanösvény csábítja kihagyhatatlan kalandra a természetkedvelőket. A Gánt határában fekvő vörös lankák, a szabadtéri múzeum és a föld alatti bányászati kiállítás minden korosztálynak felejthetetlen élményt fog nyújtani. A Vértes-hegység bércei közt megbújó egykori bauxitbánya Európa szerte hatalmas hírnévnek örvendett. Nem véletlenül, hiszen az 1920-as és 1980-as évek között összesen 10.000.000 tonnányi bauxitot sikerült kibányászni a lelőhelyről. Mivel a timföldgyártás szempontjából nélkülözhetetlen alapanyagról van szó, Németország a II. világháború alatt az egész fejtést lefoglalta. 1953-ban érte el évi csúcstermelését, ami nem kevesebb, mint 600.000 tonna volt. A 127 500 négyzetméteres területen 1987-ben megszűnt a bányászati tevékenység és a természet lassan, de biztosan elkezdte visszahódítani a tájat. Tanösvény: A 3,5 kilométeres, nagyjából 1-1,5 óra alatt bejárható tanösvény egy kellemes séta formájában enged betekintést a környék geológiai rejtelmeibe. A Gánti Bauxitföldtani Parkon átívelő túra 13 állomását célszerű sorrendben követni.

Majd buszra szállunk és folytatjuk utunkat Oroszlányba! Itt megtekintjük a Szlovák Tájházat és meg ebédelünk! A XIX. század végén épült telkesgazda-házban 1987-ben nyílt meg a szlovák tájház. A háromosztatú lakóház konyháját és szobáit enteriőrszerűen rendezték be, elsősorban a településen gyűjtött tárgyakból válogatva. A kiállított tárgyak közül különösen érdekesek az egykori oroszlányi viseletet bemutató ruhadarabok és a mindennapi élet tárgyi eszközei, de az udvart keresztben lezáró pajtában a földművelés eszközei mellett szekér is látható.

A lakóházzal szemben álló nyári konyha és az alatta lévő pince berendezése hűen mutatja be a tejgazdálkodás és a szőlőművelés hagyományos eszközkészletét. Az itteni lakosság csekély jövedelme kiegészítése érdekében hamuzsírfőzéssel, mészégetéssel, fuvarozással is foglalkozott. A kiállítás ezekről a mesterségekről is megemlékezik.

Majd ebéd után folytatjuk utunkat a Kamalduli remeteséghez! Itt helyi idegenvezető segítségével megismerjük a Remeteséget!

Az egész Európában kuriózumnak számító műemlékegyüttes ma már teljes szépségében megújulva várja a látogatókat. Talán a majki remeték hagyatéka az a különös áhítat is, amelyet az évszázados falak árasztanak, és amely minden ide látogatóra hatást gyakorol. A korhű enteriőrök segítségével, a kiállítások interaktív elemeivel, a digitális tárlatvezető alkalmazással (Visual Guide) a látogatók bepillantást nyerhetnek az egykor némasági fogadalomban itt élt szerzetesek zárt világába. Merüljenek el a remeték csendjében, ismerjék meg érdekes történetüket, amely által a barokk kor világképe is feltárul. A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Ám nemcsak hangulatában egyedülálló az erdők ölelte, tavak szomszédságában fekvő remeteség, hanem Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes is egyben, amely tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll. A MAJKI KAMALDULI REMETESÉG ÉS ESTERHÁZY-KASTÉLY

Az észak-vértesi erdőség mélyén, náddal körülölelt tavak szomszédságában bújik meg a Majki Kamalduli Remeteség, Magyarország Európa-szerte kuriózumnak számító műemlékegyüttese. A látogató itt, ahol a csend lakik, háta mögött hagyhatja a rohanó világot, hogy a remeték időtlen, megszentelt világával találkozzon.

Majd indulás haza!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Az út min. 35 fő részvétele esetén indul

 

 

Képek forrása:

https://csodalatosmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2020/04/csokako-vara-vertes-csoka-hegy-csodalatosmagyarorszag.jpg

https://bauxitfoldtanipark.hu/bauxitfoldtanipark-galeria-bauxitbanya/

https://www.oroszlany.hu/a-varos/szlovak-

https://nof.hu/wp-content/uploads/2019/07/15foresteria-1-500x500.jpg

https://majkiremeteseg.hu/wp-content/uploads/2019/11/MG_0206.jpg

 

vissza