CREDO TOURS

KALOCSA A PAPRIKA VÁROSA

 

2021. június 5 szombat
Kalocsai Porcelán Manufaktúra- Kalocsai Főszékesegyház Idegenvezetéssel- Ebéd- Paprika múzeum Idegenvezetéssel- Népművészeti tájház- Kisvonat

Kalocsai Porcelán Manufaktúra- Kalocsai Főszékesegyház Idegenvezetéssel- Ebéd- Paprika múzeum Idegenvezetéssel- Népművészeti tájház- Kisvonat

2021. június 5 szombat

Részvételi díj: 8500 Ft/fő

Minden programhoz VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYT kérnek a felnőttektől a kiskorú gyermekeik természetesen velük tarthatnak, nekik nem kell!

Egyéb költség:

Porcelán manufaktúra: 700 Ft

Főszékesegyház:

Felnőtt: 1000 Ft

Nyugdíjas, Diák: 800 Ft

Fogyatékkal élők számára: 500 Ft

Paprika múzeum:

Felnőtt: 1000 Ft

Nyugdíjas: 700 Ft

Népművészeti tájház: 750 Ft

Kisvonat: 1200 Ft

Van lehetőség ebédelni egy Kalocsai Csárdába, ez nincs benne a részvételi díjban! Légyszi írjátok meg, hogy szeretnétek-e és, hogy melyik menüt!

A: -Csontleves , Rántott szelet, Palacsinta 1700 Ft

B: Halászlé, Túrós palacsinta 2200 Ft

Program:

Utazás rövid pihenőkkel Kalocsára!

Első utunk a A Kalocsai Porcelán Manufaktúrába vezet! A látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás minden folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. Végigkísérhető a porcelánöntés, porcelántisztítás, a mázazás folyamata, és ha valaki kedvet kap hozzá, saját kézzel és szemmel is megtapasztalható, hogyan lesz a folyékony masszából kecses porcelán váza. A manufaktúra szakemberei betekintést engednek a porcelánfestés mesterfogásaiba, és vendégeink átélhetik, ahogyan a sokszínű kalocsai népművészeti motívumok életre kelnek a festőasszonyok finom ecsetvonásai nyomán. A látogatás végén bemutatjuk égetőkemencéinket, majd bemutatótermünkben megtekinthetőek termékcsaládjaink, illetve termékeink kedvező áron meg is vásárolhatóak.

Majd következő állomásunk a Kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház! Itt helyi idegenvezető segítségével megnézzük a Főszékesegyházat! Az 1734-1774-ig épült barokk székesegyház a 2009-től kezdődő, teljes felújítást követően is teljességében visszanyerte barokk architektúráját. A török megszállás okozta pusztulását követően az Érseki Főszékesegyház építését Csáky Imre érsek - később bíboros - határozta el, és terveit készíttette, majd őt követően Patachich Gábor, Csáky Miklós és Klobusiczky Ferenc érsekek építtették tovább a barokk templomot. Az 1795. július 18-án az északi toronyba becsapott villám tűz martalékává tette az új templom tetőzetét, jelentősen megrongálva a tornyok, a főhomlokzat kőelemeit is. Ezt követően több, kisebb felújítás, kiemelten a múlt század eleji 1907-13 között végzett átalakítás során nyerte el 20. századi arculatát a székesegyház.

Majd utunkat folytatjuk a paprika múzeumba! Tekintsék meg Paprika Múzeumunkat, mely e nemes fűszer múltját, hosszú útját a mai formájáig, hagyományos nevelését és feldolgozását, valamint a paprikafeldolgozó üzem révén a jelenét mutatja be. Falumúzeumunk betekintést nyújt Bátya századfordulós népviseletébe, lakókörnyezetébe, népszokásaiba.

Majd ebéd egy Kalocsai csárdában!

Ebéd után megnézzük a Népművészeti tájházat! A tájház az ún. "partos ház"-ak közé tartozik. Dombra építették a lakóépületet, mely a Duna közelségéből adódó esetleges árvíz esetén védve volt. Vályogból készült, így télen tartotta a meleget, nyáron pedig hűvöst adott. A tetőt náddal fedték; a kéményen kereszt hirdette lakosainak vallásosságát. Az ilyen jellegű parasztházak általában 3-4 szobásak voltak. Az ún. tiszta szobát a család csak ünnepnapokon használta, vagy ha messziről jött vendég érkezett.

Utolsó programunk kisvonatra szállunk és teszünk egy kört Kalocsa utcáin!

Haza érkezés a késő esti órákban!

A program változás jogát fenntartjuk!

vissza

KAPCSOLAT

Gyöngyösi iroda: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

Mobil: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala