KAPCSOLAT

1106 Budapest Tárna u 1-3 -Ideiglenes címünk, míg új irodánk elkészül

Mobil iroda: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

NYITVA TARTÁS: Hétfő-Péntek: 9:00 - 17:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Megnyitjuk Gyöngyösi fiókirodánkat
Cím: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

Kirándulás Zemplénbe

 

Vizsolyi Biblia Idegenvezetéssel- Méz múzeum- Kenyérlángos kóstoló-Boldogkőváralja- Mád Zsinagóga idegenvezetéssel
2021. június 26 szombat

Vizsolyi Biblia Idegenvezetéssel- Méz múzeum- Kenyérlángos kóstoló-Boldogkőváralja- Mád Zsinagóga idegenvezetéssel

2021. június 26 szombat

Részvételi díj: 7500 Ft/fő

Minden programhoz VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYT kérnek a felnőttektől a kiskorú gyermekeik természetesen velük tarthatnak, nekik nem kell!

 

Egyéb költség:

Vizsolyi Biblia:

Felnőtt: 1200 Ft

Nyugdíjas-Diák: 700 Ft

Mézmúzeum: 750 Ft

Krumplilángos: 1800 Ft  Kérjük jelezzék igényüket a lán

Boldogkőváralja:

Felnőtt: 1500 Ft

Nyugdíjas-Diák: 1200 Ft

Mád Zsinagóga: 1000 Ft

 

Program:

Utazás rövid pihenőkkel Vizsolyba!

Első utunk a Vizsolyi Biblia megtekintése helyi idegenvezetővel!

Az első, teljes, magyar nyelvű bibliafordítás Vizsolyban látott napvilágot 1590. júl.20-án. Ezért a kiadás helyszíni megjelölésével hivatalosan Vizsolyi Bibliának is hívjuk, de elterjedt a fordító nevét megőrző Károlyi/Károli Biblia kifejezés is. A Szentírás viszonylag korai lefordítása (1590) és folyamatos kiadása különböző hazai és külföldi helyszíneken, biztosította a magyarság számára az anyanyelvi hitélet fejlődését és a reformáció kiteljesedését. Elsődlegesen egyházi életünk és keresztény hitünk fontos vívmányairól van szó bibliás küldetésünk kapcsán, de nem elhanyagolható ezek évszázadokon át ható járulékos gyümölcsei sem: magyar népünk nyelvi, szellemi épülése, Szentírásos inspiráltsága, művészi alkotásainak hitbeli gyümölcsei. Magyar népünk szellemi, nyelvi, hazafias fejlődése sok történelmi korszakban (pl. a kuruc korban), nem választható el buzgó lelkészek áldozatos igehirdetési szolgálatától, vagy éppen üldöztetéseitől (pl. a negyven gályarab prédikátor). Gyülekezetünk küldetése, hogy nemzetünk felfedezze és hitelesen megismerje a 21. században is lelki erőforrásunkat, Isten szavát: a Bibliát. Az Árpád-kori Műemlék Templom védett freskóit, valamint az 1590-ben Vizsolyban nyomtatott teljes magyar nyelvű Vizsolyi (Károlyi) Biblia egyik első kiadású példányát naponta megtekinthetik a Tisztelt Látogatók.

 

Következő állomásunk Mézes Gergőhöz vezet! Mézes Gergő szenvedéllyel szereti hivatását, melynek legalább 16 ezer éves történetében is otthon van. A hagyományt pedig másokkal is megosztaná, ennek jegyében született 2006-ban a Mézmúzeum gondolata. A Vizsolyi Mézmúzeum a magyar méhészet történetéről ad áttekintést. Nemcsak régi méhészeti eszközök, hanem több szakfolyóirat évfolyamai, különböző szakmai közlönyök és szakkönyvek is megtalálhatók itt, de akad 1880-ban készített mézes­üveg is. A múzeum interaktív, a merészebb látogatók méhészruhát ölthetnek, és egy-másfél órás program keretében többek között közvetlenül a kaptárból kóstolhatják a lépes mézet, miközben megkereshetik a méhkirálynőt. Itt krumpli lángost kóstolunk!

Majd buszra szállunk és meg sem állunk Boldogkőváraljáig!

A Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte. itt megnézhetünk egy kor hű lovagitornát! egyik legszínvonalasabb, könnyed humorral, párbeszédekkel fűszerezett lovagi párbaj előadásában a Kóborlovagok utánozhatatlan eleganciával vívnak egy- és kétkezes lovagi karddal, valamint félelmetes sújtófegyverekkel, a hírhedt láncos buzogánnyal és a csatabárddal.

 

Utolsó állomásunk Mád. Itt megtekintjük helyi idegenvezetővel a Mádi Zsinagógát! Egyes adatok szerint már 1771-ben volt a faluban zsidó templom, de az a gyönyörű barokk stílusú zsinagóga, amely több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat, csak 1795-ban épült fel. Építését két gazdag család, a Brener és a Teitelbaum testvérek finanszírozták, akik mint borkereskedők telepedtek le Mádon. Feljegyezték a krónikások, hogy a régi zsidótörvények szerint a nők, a gyerekek és férfiak hordták a köveket a környező hegyekből, bányákból az építkezéshez, hogy idegen kéz ne érintse azokat. A templom felszentelését a bonyhádi Boskovitz Wolf/1740–1818/ rabbi végezte el. A stílus olasz mesterek kezét dicséri, belső harmóniáját a négy tartóoszlop biztosítja. Közepén kupola borul a tóraolvasó asztal fölé. A középső négyszög körül két oszlopban padok 130 ember számára. Bensőséges intimitás jellemzi a belső teret, míg kívülről a barokk és a copf építészeti stílus harmonikus keveredése teszik egyikévé a legszebbeknek a magyarországi zsidó templomok közül.

Haza érkezés a késő esti órákban!

A program változás jogát fenntartjuk!

vissza