KAPCSOLAT

1106 Budapest Tárna u 1-3 -Ideiglenes címünk, míg új irodánk elkészül

Mobil iroda: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

NYITVA TARTÁS: Hétfő-Péntek: 9:00 - 17:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Megnyitjuk Gyöngyösi fiókirodánkat
Cím: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

NOSZVAJ ÉS MEZŐKÖVESD

 

2022 április 09 szombat

NOSZVAJ DE LA MOTTE KASTÉLY- NOSZVAJ BARLANGLAKÁSOK- EBÉD- MEZŐKÖVESD MATYÓ MÚZEUM- MEZŐKÖVESD MÉZESKALÁCSHÁZ, BÚTORFESTŐ ÉS HÍMZŐ HÁZ, TŰZZOMÁNCOS HÁZ!


NOSZVAJ ÉS MEZŐKÖVESD!

NEM KELL VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY!!!!!

NOSZVAJ DE LA MOTTE KASTÉLY- NOSZVAJ BARLANGLAKÁSOK- EBÉD- MEZŐKÖVESD MATYÓ MÚZEUM- MEZŐKÖVESD MÉZESKALÁCSHÁZ, BÚTORFESTŐ ÉS HÍMZŐ HÁZ, TŰZZOMÁNCOS HÁZ!

2022 április 09 szombat

Részvételi díj: 7000ft

Egyéb költség:

Noszvaj barlanglakások+ idegenvezetés:

Felnőtt: 900ft

Nyugdíjas-Gyerek 18 éves korig: 700ft

Noszvaj kastély+ idegenvezetés: 1500ft

Matyó múzeum+ Idegenvezetés:

Felnőtt: 900ft

Nyugdíjas-Diák: 500ft

70 év felett: 200ft

Mézeskalácsház: 300ft

Bútorfestő és Hímzőház: 500ft

Tűzzománcosház: Adományokat elfogadnak!

Van lehetőség ebédelni a Tündérkert Hotelben, ez nincs benne a részvételi díjban! Légyszi írjátok meg, hogy szeretnétek-e ebédelni!

Ára: 2000ft Húsleves és Rántott hús vegyes köret!

Program:

Utazás rövid pihenővel Noszvajra! Itt első utunk a Noszvaji barlanglakásokhoz vezet, itt helyi idegenvezető kalauzol végig bennünket! A Bükk lábánál megbúvó Noszvaj tündérszép környezete mellett a letűnt paraszti kultúra kincseit is magáénak tudhatja. A falutól pár perces sétára húzódó barlanglakások nem maradhatnak ki egyetlen történelemrajongó bakancslistájáról sem.
A Noszvajon tett kirándulás egészen a 19. század elejére repíti vissza látogatókat, amikor még egy kőfejtő is csatlakozott a településhez. A puha kőzetbe vájt otthonok első generációja a falu szolgálatában dolgozó napszámosok nevéhez köthető. A század közepére a nincstelen paraszti réteg olyannyira felduzzasztotta a népességét, hogy Noszvaj lakosságának mintegy 30%-a ezen a területen lakott. Kevesen tudják, hogy még az 1970-es években is voltak olyanok, akik életvitelszerűen tartózkodtak barlanglakásaikban.

Majd utunkat folytatjuk Noszvajra a De La Motte kastélyba! A rokokó festményeiről és angolparkjáról híres noszvaji De La Motte Kastély copf stílusban épült a 18. században. A kastély 2012 óta újra látogatható. A kastélyt 1774 és 1778 között építtette a báró Szepessy család, Povolni János tervei alapján. Miután elkészült, kénytelenek voltak eladni, új birtokosa báró Vécsey Anna lett, gróf Almásy Antal özvegye. A kastély a bárónő második férjének, francia származású De la Motte ezredesnek a nevét viseli. Az épület az Almásy család állandó lakhelyeként szolgált, ahol a társasági élet is mindig jelen volt. A kovácsoltvas kapun a kastély területére belépve érdemes megfigyelni az egyik oszlopán álló, Almásy címert tartó unikornist. Kifejezetten kedvelték a művészetet, meghívták az akkoriban Egerben vendégeskedő Dérynét is. Az építménynek az 1950-es évekig több tulajdonosa is volt, majd üdülőként működött. Ebben az időszakban restaurálták a 200 éves freskókat, melyek a beázások miatt rongálódtak. A helyreállítás után megnyitotta kapuit a kastélymúzeum.

Majd ebéd a Tündérkert Hotelben!

Ebéd után buszra szállunk és folytatjuk utunkat Mezőkövesdre!

Itt először a Matyó Múzeumba látogatunk! A mezőkövesdi Matyó Múzeum 1953 óta várja a látogatókat a volt Korona Szálló műemlék épületében. A matyó népművészet értékét bizonyítja, 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára, 2013-ban pedig a Hungarikumok közé sorolták. A múzeum 2006-ban elnyerte az "Év Múzeuma" címet.
Matyó-ház
Az állandó kiállítás során a látogatók ízelítőt kaphatnak a mindennapi matyó viseletekből, megismerkedhetnek a matyók életével, szokásaival és a summás élettel. A kiállítás középpontjában egy 19-20. századi háromosztatú parasztház áll, ahol a jellegzetes ágy, asztal, lóca, tulipános láda, fali oltár és szentképek mellett használati tárgyak és egy búbos kemence is látható.

Majd tovább folytatjuk utunkat Mezőkövesd híres Hadas városrészbe a kézműves utcájába a Kisjankó Bori utcába! Itt megnézzük a Mézeskalácsházat,

Mezőkövesd Hadas városrészében található a festői szépségű kis műemlék épület, az 1856-ban épült Mézeskalácsos Ház. A mézeskalács olyan sütemény, amely kialakításával, díszítésével sok minden megjeleníthető. Főként vásári ajándékként szolgált, leggyakoribb a huszár és a tipikusan magyar kialakítású szívminta.
Az ide látogatóknak számos látnivalóval kedveskednek. A műhelyükben friss, illatos mézeskalácsokat készítenek az édesség kedvelőinek, a régmúlt tárgyi emlékeiből kiállítást mutatnak be, több mint 200 mackóból álló gyűjteménnyel nyűgözik le a gyermekeket, a boltban mindenki kedvére válogathat ajándékot szeretteinek, illetve akinek kedve van, készíthet szebbnél szebb mézeskalácsot.

Majd az utcába tovább megyünk a Bútorfestő és Hímzőházba. A Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház a Hadas városrészben, a Kisjankó Bori utcában található. A bemutatóház egy mezőkövesdi népművész családhoz, a Kovács családhoz tartozik. Kovács András asztalosmester, bútorfestő népi iparművész, a népművészet Mestere, felesége, Pannika néni hímző, tojásfestő népi iparművész, a fiuk Szabolcs pedig bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere. A bútorfestésnek 250 éves hagyománya van a Matyóföldön. A parasztház festett bútorokkal van berendezve, a hímzőház matyó motívumokkal hímzett lakástextíliák bemutatóháza is egyben. Vásárolhatók ajándéktárgyak, a festett bútorok egyedi méretben és a kívánt színben megrendelhetők.

Tovább haladunk az utcába a Tűzzománcos házba! Sok szeretettel várja a vendégeket Pótáné Bartók Annamária, a Tűzzománcos Ház üzemeltetője Mezőkövesden, Hadas városrészben. Bemutatja a tűzzománc és pasztell kép kiállítását, és az érdeklődők a tűzzománc készítésének technikájával is megismerkedhetnek.

Majd indulás haza!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Az út min. 35 fő részvétele esetén indul!

 

Képek forrása:

https://delamottekastely.hu/galeria/kepek/kulteri-fotok

https://delamottekastely.hu/galeria/kepek/belteri-fotok

https://delamottekastely.hu/galeria/kepek/belteri-fotok

https://mezokovesd.kornyeke.hu/fotok/tartalom/3/2101-210305105220409708.jpg

https://mezokovesd.kornyeke.hu/fotok/tartalom/3/2101-210305105036298730.jpg

https://www.facebook.com/mezeskalacsoshaz/photos/?ref=page_internal

https://www.facebook.com/matyoart/photos

http://mezokovesd.hu/userfiles/image/muzeumok_kiallitohelyek/latnivalok2/butorfesto_haz.jpg

http://mezokovesd.hu/userfiles/image/muzeumok_kiallitohelyek/tuzzomancos_haz.jpg

 

vissza