KAPCSOLAT

1106 Budapest Tárna u 1-3 -Ideiglenes címünk, míg új irodánk elkészül

Mobil iroda: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

NYITVA TARTÁS: Hétfő-Péntek: 9:00 - 17:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Megnyitjuk Gyöngyösi fiókirodánkat
Cím: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

ŐRSÉG AMIT MÉG NEM LÁTTUNK!

 

Csempeszkopács Árpád-kori templom- Körmend kastély- Szalafő Batha porta olajütő bemutató, perec és rétes kóstoló- Szalafő kosárfonó bemutató pogácsa kóstoló- Nagyrákos tájház és kovácsműhely!


NEM KELL VÉDETTSÉGI IGAZOLÁS!!!!!

2021. október 2 szombat

Részvételi díj: 11500 Ft/fő

Egyéb költség:

Körmendi kastély + idegenvezetés:

Felnőtt: 1200ft

Diák- Nyugdíjas: 800ft

Batha porta olajütő bemutató+ perec és rétes kóstoló: 1000ft

Kosárfonó bemutató+ pogácsa: 1000ft

Program:

Utazás rövid pihenővel Csempeszkopácsra! Itt megnézzük Árpád-kori gyöngyszem templomát! Szombathelytől 15 km-re délkeletre találjuk a régió, a jáki templom mellett, legfontosabb román kori műemlékét a csempeszkopácsi Szent Mihály-templomot. A falurész közepén, egy mesterséges dombra emelték az egyszerű külsejű, egyhajós, félkörzáródású szentélyű templomot, mely a román kori falusi építészet egyik legkiemelkedőbb emléke.

Majd folytatjuk utunkat Körmendre! Itt megnézzük a Gyönyörű kastély, izgalmas kiállítások! Az Őrség legimpozánsabb várkastélya a Batthyány család birtokközpontja, az Őrség kapujában, Körmenden található. A csodálatos épületegyüttesben ma a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum rendkívül érdekes kiállításai kaptak helyet, de a Várkert védett angolparkja is megér egy sétát. A kastély eredete a XV. század közepére vezethető vissza, főépülete reneszánsz kastélynak épült az 1400-as években, írott források 1459-ben említik először az épületet, de ezt a várkastélyt már csak régi térképek és leírások őrzik. Az erődítmény 1604-ben került a Batthyány család tulajdonába, és egészen 1945-ig a család birtokában maradt.

Majd buszra szállunk és meg sem állunk Szalafőig! Hagyományos olajütés bemutatása a Batha-portán! Az olajpréselést nemcsak nézhetik, de részt is vehetnek benne az ide látogató vendégek. A közös erővel kisajtolt olajat illetve a többi termékeinket is , kemencében sült friss ropogós kenyérrel meg kóstolhatják a kedves vendégek. A bátrabbak kupicából nyakolajat is kóstolhatnak.Az együttesen kipréselt olajat és annak pogácsáját a vendégek részére természetesen mint eddig is kérésre palackba töltjük és magukkal vihetik a jól elvégzett munka gyümölcseként. Majd megkóstoljuk az Őrség híres perecét és rétesét!

Következő állomásunkon Tamaskó Sándor kosárfonó! Ma már nemzeti parki termék védjeggyel is rendelkeznek azok a kópicok, vékák, amelyek a szalafői Tamaskó Sándor keze alól kerülnek ki. Az idős mester szerint erős kéz, sok idő, kitartás és nyugalom kell ehhez a tevékenységhez. Ahogyan régen, ma is a tél és kora tavasz a kópickötés időszaka. Itt pogácsát kóstolunk!

Majd utolsó megállónk Nagyrákos! Itt Tájház és kovácsműhely

Az 1920-as évek hangulatát idézi az épület, amelyben bemutatják, hogyan éltek eleink, milyen eszközöket használtak mindennapjaik során. A falu központjában álló zsúpfedeles ház az l800-as évek végén készült el a helyiek összefogásával: szolgálati lakást építettek a nagyrákosi kovácsnak. Miután az utolsó család is kiköltözött belőle, minden az enyészeté lett. Az épület sorsát a falubeliek a szívükön viselik, ezért az 1990-cs évek elején megszületett a rekonstrukció gondolata. A munkálatok megkezdése előtt az épület tetőszerkezete teljesen leégett, így késett a felújítás.

Haza érkezés a esti órákban!

A program változás jogát fenntartjuk!

vissza