KAPCSOLAT

1106 Budapest Tárna u 1-3 -Ideiglenes címünk, míg új irodánk elkészül

Mobil iroda: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

NYITVA TARTÁS: Hétfő-Péntek: 9:00 - 17:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Megnyitjuk Gyöngyösi fiókirodánkat
Cím: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

SZEKSZÁRD- GEMENCI ERDŐ- BAJA

 

2021. július 11 vasárnap
Szekszárd Mézeskalács múzeum- Szekszárd Vármegyeháza- Szekszárd Belvárosi Katolikus templom- Gemenci erdő kisvonat- Baja ebéd- Baja Hajómalom, mini Skanzen!

Részvételi díj: 8500 Ft/fő

Minden programhoz VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYT kérnek a felnőttektől a kiskorú gyermekeik természetesen velük tarthatnak, nekik nem kell!

Egyéb költség:

Mézeskalács múzeum: 600ft

Szekszárd Vármegyeháza+ idegenvezetés: 1000ft

Szekszárd Belvárosi Katolikus templom+ idegenvezetés: 300ft

Gemenci erdő kisvasút:

Felnőtt: 1800ft

Diák-Nyugdíjas: 1400ft

Hajómalom és mini Skanzen: 600ft

Van lehetőség ebédelni egy Bajai étteremben, ez nincs benne a részvételi díjban! Légyszi írjátok meg, hogy szeretnétek-e és, hogy melyik menüt!

A: Bajai halászlé 2500ft

B: Csontleves, rántott sajt, rántott szelet, steak burgonya 2200ft

Program:

Utazás rövid pihenőkkel Szekszárdra!

Első utunk a Szekszárdi Mézeskalács múzeumba vezet! Engedj az édes kísértésnek és térj be hozzánk, Mézeskalács Múzeumunkba. Nemcsak hat generáció óta működő családi hagyományba csöppensz, hanem Jancsihoz és Juliskához hasonlóan teljesen elmerülhetsz a mézeskalácsok, kézműves gyertyák és cukorkák világában. Az egyetlen különbség az, hogy nálunk nem kell tartanod a gonosz boszorkától. Maximum egy félelmed lehet, méghozzá az, ha egyszer mézeskalácsaink világának bűvöletébe esel, akkor haza sem akarsz majd menni.

A sok finomság után folytatjuk utunkat, a Szekszárdi Megyeházára!

Szekszárd Béla terén áll a klasszicista stílusú Régi Megyeháza épülete, amelynek mai formája 1828 és 1833 között épült Pollack Mihály és Stann Jakab építészek tervei alapján. A Megyeháza külső udvarán áll Bezerédj István mellszobra, aki 1844-ben elsőként a magyar nemesek közül, önként adó alá vetette magát, ugyanis ez jelentette számára a lelki megnyugvást. A szobor Konrád Sándor alkotása 1942-ből. Liszt Ferenc emlékkiállítás Liszt Ferenc (1811-1886) zeneszerző és zongoraművész gyakori látogatója volt Szekszárd városának, azon belül is az Augusz-házat látogatta sűrűn, hiszen igen jó barátságban volt báró Augusz Antallal. Szekszárdon készült a Magyar rapszódia, amit Augusz Antalnak ajánlott. Az emlékkiállításon látható a művész zongorája, levelei, róla szóló dokumentumok és Farkas Pál szobrászművész által 1986-ban készített Liszt Ferenc ülőszobor.

Majd átsétálunk a téren lévő Katolikus templomba. Itt helyi Idegenvezető megmutatja nekünk a templom szépségét. Szekszárd belvárosában a történelmi múltú Béla téren található Római katolikus Urunk mennybemenetele templom, amely 1802 és 1806 között épült késő barokk stílusban. Ez a templom Közép-Európa legnagyobb egyhajós római katolikus temploma. A templom története 1794-ig is visszanyúlik, a helyén állt már egy templom, amely 1794. augusztus 7-én egy szörnyű tűzvészben hatszáz más épülettel együtt leégett. A templomból Szluha György plébános menekítette ki a oltáriszentséget és a miseruhákat.

Utunkat folytatjuk Gemenc felé! Itt vonatra szálink! A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1993 július 1-től 37.839 hektár állami tulajdonú erdőterületen és 55.700 hektár üzemi vadászterületen gazdálkodik. Az ártéri területek alkotják a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai szakaszát (megközelítően 20.000 hektár). Keletről, illetve nyugatról az ártérhez kapcsolódik 10.200 hektár homoki, illetve 5.400 hektár dombvidéki terület erdőállománya. A vagyonkezelt terület Szekszárd – Kalocsa vonalától délre, egészen az országhatárig húzódik a Duna jobb és bal partján.

Majd buszra szállunk és meg sem állunk Bajáig! Itt megebédelünk és megkóstoljuk hírhedt Bajai halászlevet!

Ebéd után elsétálunk a Duna parton híres Hajó malomhoz. A bajai önkormányzat biztosította e csodálatos helyen a területet, mely a város legkedveltebb kiránduló helye. A paticsfalú halásztanyákban a leggyakrabban használt halászati eszközök bemutatóját lehet megtekinteni, külön kiállítva az 1900-as évek elején készült használati eszközöket. A tervünk egy eredeti formában megépített hajómalom létrehozása volt. Itt mutatjuk meg a ma emberének, hogy a víz energiáját kihasználva hogyan lehet környezetbarát módon energiát termelni. Ezen módon dolgoztak a dunai hajómalmosok évszázadokon keresztül. Az életet adó búzát őrölték lisztté az ötvenegy Baja környéki hajómalomban, a Bácska gabonájával kereskedve tették városunkat virágzóvá. A molnároknak nemcsak az őrléshez, a hajózáshoz, hanem a mechanikához is kellett érteniük és egy kicsit kereskedők is voltak. Aki nem ismerte a dunai szokásokat, hamar bajba kerülhetett. Úgy gondoljuk a kreativitásuk a mai világban is elkel, példaként követni lehet gondolkodásmódjukat! A tanyák körül rezéti mintára, szolgafára akasztva láthatók a varsák és egyéb halászeszközök.

Haza érkezés a késő esti órákban!

A program változás jogát fenntartjuk!

vissza