KAPCSOLAT

1106 Budapest Tárna u 1-3 -Ideiglenes címünk, míg új irodánk elkészül

Mobil iroda: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

NYITVA TARTÁS: Hétfő-Péntek: 9:00 - 17:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Megnyitjuk Gyöngyösi fiókirodánkat
Cím: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

A TÁTRA TÖRTÉNELMI VÁROSAI: NAGYŐRI KASTÉLY- KÉSMÁRK VÁRA

2022.02.09.

2022. március 12 szombat!
Részvételi díj: 14000Ft/fő
BBP biztosítás: 600ft
EURÓPAI UNIÓS VÉDETTSÉGI IGAZOLÁS KELL!!!!!**


A TÁTRA TÖRTÉNELMI VÁROSAI: NAGYŐRI KASTÉLY- KÉSMÁRK VÁRA!

2022. március 12 szombat!

Részvételi díj: 14000Ft/fő

BBP biztosítás: 600ft

EURÓPAI UNIÓS VÉDETTSÉGI IGAZOLÁS KELL!!!!!**

Az aktuális beutazási feltételekről kérjük foglalás és elutazás előtt is tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján: Beutazási feltételek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

 

Az Európai Unió országaiba való utazáshoz egységesen elfogadott a QR-kódot tartalmazó, magyar és angol nyelvű Uniós digitális Covid-igazolvány, vagyis "zöld útlevél” (green pass). Az Uniós digitális Covid-igazolvány a megfelelő védettséggel rendelkezők számára nyomtatott és elektronikus formában egyaránt ingyenesen elérhető: nyomtatott formában igényelhető a kormányablakoknál, ügyfélkapuval rendelkezőknek néhány kattintással letölthető és nyomtatható az eeszt.gov.hu oldalról, vagy digitálisan elérhető az EESZT mobilalkalmazáson keresztül.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a kártya formátumú magyar védettségi igazolvány önmagában általánosságban nem elegendő a külföldi utazáshoz!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a belépéshez szükséges egészségügyi dokumentumok megléte az utazó felelősségi körébe tartozik, az utazási iroda nem jogosult ezek ellenőrzésére

Szlovákia fizető eszköze: Euró

Egyéb költség:

Nagyőri kastély:

Felnőtt: 4 euró

Diák/idős: 2 euró

Késmárk vára:

Felnőtt: 7 euró

Nyugdíjas: 4 euró

6-15 éves gyerek 3 euró

diák 15 év felett 4 €/fő

Késmárk templom:

Felnőtt/ Nyugdíjas: 4 euró

Diák/ Gyerek: 3 euró

Program:

Utazás rövid pihenőkkel Nagyőribe! A települést már az Árpád-korban határőrök lakták és erődítménye volt, mely a hagyomány szerint a 12 században a templomosok kolostora lett. itt meglátogatjuk a Nagyőri kastélyt! Kelet-Szlovákiában, Szepesbéla (Spišská Belá) helyi részében Nagyőr (Strážky) néven áll egy kastély, amely Szlovákiában a reneszánsz építőművészet dísze. A kastély gótikus vár alapjaira épült, amely állítólag egy templomos kolostor romjain keletkezett és Szlovákia legrégibb kastélyai közé tartozik. A későbbi tulajdonosok, a jelentős horvát nemesi családból származó Horváth-Stansith családok gótikus várukat fokozatosan reneszánsz kastéllyá alakították át. Gregor Horváth-Stansith 1588-ban a családi székhelyen jelentős humanitárius iskolát alapított és az 1618. - 1628. közötti években folytatta a kastély átalakítását, amely abban az időben szerezte mai külsejét. Az eredetileg háromszárnyas épületet az 1708. évi tűzvész után kiegészítették egy negyedik szárnnyal, ezzel egy tipikus, belső udvarral ellátott négyszögletes alaprajz alakult ki.

1862-ben a nagyőri kastélyba költözött Mednyánszky Eduárd báró. Beckóról (Beckov) magával hozta 10 éves László nevezetű fiát Szepesre (Spiš), akiből később európai formátumú festő lett. A Tátra lábánál levő családi fészekben eltöltött néhány tartózkodása alatt ez a jelentős festőművész több csodálatos, eredeti szociális komponensekkel kiegészített tájképet festett.

A kastély varázslatos szépségét megsokszorosítja a 19. századból származó angolpark. A kastélyban az értékes történelmi könyvtáron kívül megtalálhatók Mednyánszky László festményei és a Beckó várából származó Ctibor kőcímer.

A kastély látogatása után folytatjuk utunkat Késmárk felé!

Tátraalján elhelyezkedő szépséges szepességi nagyvárosba.

Itt megtekintjük a híres Késmárki várat! A Tátra alatti város látványossága a késmárki vár (Kežmarský hrad), amely a tátrai turizmusba mint a Tátrába irányuló első ismert turistakirándulás kiindulópontja írta be magát.

A városi típusú várkomplexum a város védelmének céljából 1463-ban a középkori Szent Erzsébet település romjain jött létre. A vár legrégibb külseje gótikus stílusú volt, amit Zápolyai Jánostól és Imrétől kapott. A jelenlegi, többnyire reneszánsz külsőt a késmárki vár az 1572-1624-es években végrehajtott terjedelmes többszakaszos átalakítás révén szerezte. A vár utolsó átalakításait a Thökölyi család biztosította, amely olasz kőfaragókat, kőműveseket és festőket hívott Késmárkra (Kežmarok), hogy az eredetileg védvárat reprezentációs családi lakhellyé alakítsák. A várudvaron levő épületek reneszánsz árkádokat kaptak, az emeleten levő pompás termek falfestményekkel lettek kidíszítve és a várkápolna belseje korabarokk stílusban volt felújítva.

A vár látogatása után megtekintjük Késmárk méltán híres az új evangélikus templomot! Késmárkon két evangélikus templom áll egymás szomszédságában. A nagyobb, feltűnőbb, újabb épület a 19. században épült. Vörös kupoláját jól látni a város körüli dombokról. A mellékelt képen látható harangtorony ehhez az épülethez tartozik. Magyar szempontból nevezetessége, hogy itt található Thököly Imre sírja.

A cikk a továbbiakban az evangélikus ótemplomról, más néven fatemplomról szól. Az előbb említett újtemplom mellett szerénykedik. Kívülről vakolt, így az sem feltűnő, hogy faépületnek azért nagy.

Ez az evangélikus templom Szlovákia épített kulturális világörökségének részét képezi. A Szentháromság tiszteletére emelt, eredeti állapotában látható fatemplomban napjainkban is evangélikus istentiszteleteket tartanak.

Rövid szabadprogramunkban megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat a cukrászdákban, éttermekben, kocsmákban. Késő délután indulunk haza.

Haza érkezés az késő esti órákban.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Az út min. 35 fő részvétele esetén indul!

Képek forrása:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kesmark2FotoThalerTamas.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ke%C5%BEmarok_-_Nov%C3%BD_evanjelick%C3%BD_kostol_1.jpg

https://slovakia.travel/hu/a-nagyori-kastely

vissza