KAPCSOLAT

Gyöngyösi iroda: 3200 Gyöngyös Török Ignác u 28
Nyitva Hétfő: 10:00-16:00, Szerda: 10:00-16:00, Péntek: 10:00-14:00
Tel: +36 30 305 6045

Mobil: +36-70-327-4900

Mészáros Attila, buszbérlés mobil: +36-30-929-9283

E-mail:credotours@t-online.hu

Facebook-on: Credo Tours Utazási Iroda hivatalos oldala

KOMÁROMI ÉS KOMÁRNOI KIRÁNDULÁS HAJÓZÁSSAL!

 

Komáromi Monostori Erőd- Komárom Csillag erőd- Ebéd- Komárnoi városnézés- Sétahajózás!


KOMÁROMI ÉS KOMÁRNOI KIRÁNDULÁS HAJÓZÁSSAL!

Komáromi Monostori Erőd- Komárom Csillag erőd- Ebéd- Komárnoi városnézés- Sétahajózás!

2023 június 17 szombat

Részvételi díj: 12.000ft/fő

Felszállási lehetőségek: Gyöngyössolymos, Markaz, Abasár, Gyöngyös, Hatvan, Bag, Gödöllő, Budapest!

Egyéb költség:

Monostori Erőd-Csillagerőd Kombinált:

Csoportos Felnőtt: 4000ft

Csoportos Nyugdíjas, Diák, Pedagógus: 3200ft

Sétahajó: 3500ft/fő

Ebéd szervezés alatt!

Program:

Folyamatos utazás rövid pihenőkkel Komáromba! Első utunk a Monostori erődbe vezet! A "Duna Gibraltárjának" is nevezett építmény Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. A komáromi erődrendszer, a magyarországi oldalon három erődből áll, ezek közül a Monostori Erőd az, amelyik leginkább tarthat a turisták érdeklődésére. Komáromban már a X. század óta állt valamilyen vár, a régi földvár helyén a tatárjárás után építettek erős kővárat, melynek legfontosabb szerepe a török elleni küzdelemben volt. A komáromi vár a magyar végvárrendszer egyik igen fontos eleme volt, a törökök nem is tudták elfoglalni. A XVIII. században Komárom hadászati jelentősége csökkent, a vár fejlesztésével nem igazán törődtek. Jelentősége akkor nőtt meg igazán, mikor a napóleoni háborúk idején I. Ferenc császár Bécsből Komáromba menekült, ő adta ki az utasítást a komáromi erődrendszer nagyszabású kiépítésére. Komárom vára leginkább az 1848/49-es szabadságharc eseményeiről ismert. A magyarok 1849 tavaszán hősiesen megvédték a várat a túlerőben lévő osztrák csapatoktól, majd Klapka György parancsnoksága idején komoly fejlesztések kezdődtek immár a Duna jobb partján is. A világosi fegyverletétel után egyedül Komárom vára tartotta még magát Klapka parancsnoksága alatt.

Majd folytatjuk utunkat a Csillag erőd-höz! A Csillagerőd felújítása lehetővé tette a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteményének a bemutatását.
Az 1896-ban alapított múzeum a megnyitásakor, a 20. század első évtizedében, több mint ezer darabbal, az antikvitástól a reneszánszig terjedő időszak jelentős szobrászati alkotásainak másolatával rendelkezett. Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan vesztettek népszerűségükből, így a második világháborút követően a gipszöntvényeket nem védték és nem állították helyre: több évtizedes hányattatás várt rájuk. Elkészült a komáromi Csillag erőd teljes körű helyreállítása és bővítése. A korhű erőd kilátóval, ágyúállással, lőrésekkel és interaktív múzeumi központtal várja majd a tátogatókat 2020 tavaszától. A Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése. A hatmilliárd forintos beruházással a komáromi erődrendszernek – amely az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt – egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát.

Majd ebéd!

Az ebéd után folytatjuk utunkat Komárnoba! Itt egy rövid sétával, város nevezetességeit tekintjük meg a város központjába!

Majd buszra szállunk és utolsó állomásunkra a hajókikötőbe megyünk! Itt séta hajózunk!

Majd indulás haza!

Az út min. 40 fő részvétele esetén indul!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk! A program rossz idő esetén is egész napos!

Képek forrása:

https://erod.hu/wp-content/uploads/2019/05/Csillag-ero%CC%8Bd_2.jpg

https://erod.hu/wp-content/uploads/2019/05/3770-monostori-erod-komarom.jpg

https://erod.hu/wp-content/uploads/2019/05/DBELO201204240231.jpg

vissza